На втория ден от Коледа: Празнуваме Деня на бащата

Църквата почита паметта на свети Йосиф Обручник
26 дек 2022 10:06, Елка Василева
23
На втория ден от Коледа: Празнуваме Деня на бащата
Снимка: архив, БГНЕС

На втория ден от Коледа, 26 декември отбелязваме Деня на бащата.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи.

След всеки голям християнски празник се почитат главните действащи лица в него. Така днес, след Рождество Христово, почитаме Божията майка и свети Йосиф, за когото била сгодена тя, за да се грижи той за нея, както се грижил и за малкия Иисус след това.

Празникът се нарича събор на света Богородица, защото богослужебното събиране на вярващите в храма е в нейна чест.

Сведенията в новозаветните книги за свети Йосиф Обручник са твърде оскъдни. За него споменават само евангелистите Матей и Лука, които говорят и за раждането на Иисус Христос.

Йосиф е упоменат сред предците по човешка линия на Богочовека Христос в родословието, дадено от свети Матей, защото по начало този евангелист посочва родословието според еврейската традиция – по мъжка линия. Пак той разказва как Йосиф бил смутен, когато разбрал, че света Дева Мария е заченала, а още не е знаел за свръхестественото зачатие от Светия Дух. Божи ангел му съобщил за това и Йосиф приел изкупителен замисъл на Бога.

А евангелист Лука споменава за него и при поклонническото пътуване на светото семейство с 12-годишния Иисус до Йерусалим.

Нататък Йосиф “излиза” от кръга на хората около Иисус Христос, вероятно е починал. Но споменът за него остава жив в Църквата като обручник, т.е. годеник (но не и съпруг) на Божията майка и пазител на нейното девство.

Имен ден днес празнуват Йосиф, Йоско,  Дарина, Давид, Господин и техните производни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Кой е бащата на Исус - Светаго д уха :)))
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито на именниците които носят това име
13
3
 
2
 
! Отговори
В. преди 1 година
У хромозома идва от бащата. По него се проследява генеологията. Може просто така да е по-удобно за науката. И за избор на престолонаследник. Иначе по моите често погрешни разирания ако мама още обича тати ражда дете, което прилича на него. Ако вече не го обича ражда дете което прилича на нея. Нещо като природна застраховка.
12
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Съгласен, че и дъщерите пренасят гените ни. То Тесла не си е продължил името, а че бай едикой си го продължил, голямата работа. Освен това нерядко синът не оставя поколение, особено сега както не се женят, а дъщерята кръщава синът си на нейния баща и му предава и името, и гените нататък.
11
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
В Китай има места със изразена разлика поради политиката за едно дете. Много повече момчета се раждали. После си търсели жени от Виетнам, но те пък не им харесвал Китай. Не се бъркайте в работата на природата. Имаше предаване по тв за жени от Босна, принуждавани да се отървава т от женски зародиши.
10
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Дъщерите ми продължават гените ми, както и синовете. То много умове не са си продължили името, много важно, че някой си го бил продължил. Това са отживелици. Пък името се сменя.
9
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не е вярно това, че винаги е така. Сега разликата е по-голяма, така, както и в някои малки мюсюлмански държави тук в Европа. Точно те искат момчета.
8
2
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Това е странно, в други страни няма такава закономерност.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България винаги новородените момчета са повече от новородените момичета. Приблизително от 1000 новородени 515 са момчета и 485 са момичета. Няма какво да се "сещаме".
6
5
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Честит празник на бащите. За съжаление коментарът за повечето родени момчета е прав. Много мои познати мъже едва ли не се поболяха когато им се родиха момичета. Дори и не подозираха, че това е тотална липса на уважение към жената. А да не ви разправям по-късно на чии ръце увиснаха, когато остаряха.
5
8
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Прочетох, че в Майчин дом са се родили много повече момчета през тази година. Сещате се какво са направили с момичетата. После ще реват, че нямало жени за синовете им. А точно тези мъжкари държат задължително да си продължат рода. Това говори доста лошо за нашата страна, която се приравнява с по-примитивните нации по този начин.
4
6
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
А аз искам да стана майка:)))
3
12
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Кой е бащата Исус светаго д уха :)))
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Асан-Знаем за теб...
1
12
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Бащата е неизвестен :)))